HIŠA NA DREVESU, »The Woodman’s Treehouse«

HIŠA NA DREVESU, »The Woodman’s Treehouse«

četrtek, 20. februar 2020

»Woodman's Treehouse« je unikatna posest v Veliki Britaniji, zgrajena na 200 let starem hrastu, 10 metrov nad tlemi. Objekt je 6 metrov visok in se razteza med krošnjami dreves. Luksuzna drevesna hiša se ponaša z odprtim dnevnim prostorom, ki se razteza okoli cele hiše. Ima vrtljiv gorilnik na drva, visokokakovostno kuhinjo in kopeljo. Zunaj je prostor za piknik, s pečjo s krušno pečjo za pice in žar, zunanjo prho na drevesu in spiralno stopnišče do zgornjega nadstropja, kjer sta vroča kad in savna.

Hiša na drevesu ima dva nivoja, nadstropja, ki sta dosegljiva z lesenim vrvnim mostom in ploščadjo iz nerjavečega jekla. Konstrukcija, ki podpira stavbo je vgrajena v tla s kovinskimi vijačnimi stebri in trajno obstojna.

Konstrukcija stavbe in se antičnega hrasta sploh ne dotika, tako da lahko deževnica neovirano teče po steblih, gozdni živalski svet pa lahko prosto potuje navzgor in navzdol ter ohranja občutljiv ekosistem drevesa.

Graditelj hiše na drevesu, Guy Mallinson, je potreboval izolacijo visoke zmogljivosti, ki bo učinkovito delovalo celo leto naokoli.
Glede na kompaktno strukturo stavbe Guy ni želel dodatne prostorske obremenitve, ki ga predstavlja uporaba klasične izolacije. Kar je potreboval je izolacija, s katero je maksimiziral prostor v hiši in ob enem zagotovil maksimalno efektivnost pri zadrževanju toplote, ki jo proizvedemo s kurjavo na drva.

Poslužili so se najdebelejšega tipa večplastnih superfoil izolacij, 10 cm debelo SuperFOIL SF60, s katero dosežemo okoli 5-kratni efekt debeline tradicionalne izolacije z lambdo 0,04.
SF60 je dizajnirana troslojno: sloj izolacije, parne zapore in radiacijske bariere. Skupno SF60 sestoji iz 55 slojev, ki so medsebojno prepleteni po učinkovitem zaporedju. SF60 varuje objekt pred vlago in kodenzacijo, medtem ko ohranja želeno temperaturo ne glede na sezono.

Izolacija je narejena iz 40 % recikliranih materialov in ima življenjsko dobo 50 + let, poleg tega pa je lahko na koncu uporabe reciklirana v celoti.

Z zaključkom projekta drevesne hiše so se Guy Mallinsonu izpolnile sanje iz otroštva, Superfoil ekipa pa je zadovoljna, da so zadovoljili graditeljeva pričakovanja glede učinkovitosti izolacije: hitre in enostavna vgradnje, maksimalna učinkovitosti in minimalna debeline je »Woodmans' Treehouse« pripravljena na bivanje in jo lahko najamete za počitnikovanje.

Na spletu, z obširn jo lahko najdete tukaj*

123movies