Leto 2020, leto inovacij

Leto 2020, leto inovacij

sreda, 08. januar 2020

Ali ste vedeli, da je krzno polarnega medveda kot edinega sesalca votlo, to pa je tudi razlog za belo barvo kožuha?

Razlog, da polarni medved lahko preživi na ostrih temperaturah pod ničlo, ni samo v podkožni maščobi in »dlakah«, temveč kombinacija kratke in dolge dlake, ki je votla, v njej pa se nahaja zrak kot dober izolator. 


Zakaj je zrak dober izolator?


Generalno je plin boljši izolator kot tekočina, tekočina pa boljši izolator kot trdna snov. Gostota ima velik vpliv na izolativnost snovi. Odvisna je od razdalje med molekulami v materialu. Za lažjo predstavo vzemimo vodo: v trdnem stanju je v obliki ledu, molekule so veliko bližje druga drugi kot pa v uparjenem stanju. Zrak je dober izolator zaradi plinaste oblike. Večji kot je razmak med molekulami v materialu, težje toplota prehaja.


Na Kitajskem potekajo raziskave, kako funkcionalnost votle dlake polarnega medveda uporabiti v praksi. Razvijajo votla karbonska vlakna, premera človeških las, ki jih prepletajo kot »špagete«, saj dosegajo na ta način velik izolativni efekt,  kar pa ima še posebej velik pomen za letalsko/vesoljsko panogo.


SuperFOIL izolacija deluje na podoben način, saj s svojo večplastnostjo, majhno maso posameznih plasti in zračnimi žepi maksimizira učinkovitost izolativnost materialov.