Težave s prepihom in vdorom hladnega zraka?

Težave s prepihom in vdorom hladnega zraka?

ponedeljek, 18. november 2019

Ugodje v notranjih prostorih ima pozimi velik pomen. Vdor hladnega zraka lahko bivanje v hiši naredi zelo neprijetno. Prepih ne samo da daje hladen občutek, ampak predstavljaja tudi energetski izgube in posledično strošek, saj moramo po navadi za kompenzacijo temperature bolj ogrevati prostore. To je še posebej pogosto v zgradbah s staro gradbeno infrastrukturo. Ko enkrat najdemo izvor vdora hladnega zraka, obstaja več enostavnih rešitev, kako se spopasti s težavo.

 

Hladna tla

Trend lesenih podov v stanovanjskih hišah lahko navkljub svojem namenu topline pod nogami pogosto daje občutek hladnih stopal. Za to obstaja enostavna rešitev. Pri instalaciji lesenih tal se prepričajte, da uporabite primerno talno izolacijo in tesnilno maso, s katero zatesnimo vse špranje v lesenem podu (parketu, itd.). V kolikor so špranje v talnih ploščah, uporabite kot tesnilo fleksibilen silikon, ki bo deloval prožno skupaj z lesom. V kolikor potrebujete začasno rešitev, lahko hladen zrak zajezite s preprogo, vendar pa s tem ne odpravimo problema v celoti.

 

Strehe in podstrešja

Prodor hladnega zraka od zgoraj pomeni, da imate prepihno streho. Približno četrtino toplote se porazgubi skozi strehe in v kolikor imate »luknje« v podstrešju, pride hitro do prepiha skozi celotno hišo. Nekaj pogostih primerov, kjer se pojavi prepih v strehi:

-          pri podstrešni loputi,

-          okoli dimnika in zračnikov,

-          pri strešnih oknih,

-          pri vgradnji razsvetljave in ostale napeljave, itd.

 

Najenostavneje se je izogniti vdoru hladnega zraka v predhodno naštetih situacijah tako, da dobro izoliramo in zatesnimo streho. Kakorkoli, področja kot so strešna okna, lahko na hiter način uredimo s tesnilno maso okoli okvirjev.

 

Okna

Okna so pogosto glavni izvor prepiha. Že najmanjše težave, kot so pokvarjeni zaklepni mehanizmi lahko prostor naredijo hladen. Navkljub  temu, da ljudje velikokrat ocenijo okna, kot glaven razlog mrzlice v prostoru, pravi vzrok pogosto izhaja iz slabo izoliranih sten. Uporaba visoko kakovostne izolacije bo zagotovila, da toplota ostane znotraj poslopja, kar pa močno vpliva na večletno energtsko učinkovitost zgradbe.

 

Vrata

Vsakič, ko odpremo vhodna vrata izgubimo nekaj toplote, vendar pa lahko prihaja do mrzlega prepiha tudi, ko so vrata zaprta. Tik za streho, so vrata najbolj običajno področje izgube toplote. Enostavna rešitev je, da bolje zatesnite, oziroma prekrijete zračne prehode, kot so poštna reža, vratca za domače živali in večje ključavnice in s tem ustavite prenose hladnega zraka.

 

SuperFOIL izolacija je s svojimi reflektivnimi lastnostmi, dobro tesnilnostjo in prostorskim prihrankom učinkovit material, s katerim enostavno in hitro rešimo tovrstne težave.