Sta mineralna volna in večplastna izolacija dobra kombinacija za izolacijo?

Sta mineralna volna in večplastna izolacija dobra kombinacija za izolacijo?

sreda, 10. oktober 2018

Uvod

Kar zadeva notranje prostore, je idealno, da so pozimi topli in hladni poleti. To ne privarčuje samo denarja v smislu stroškov ogrevanja in hlajenja, temveč poskrbi za dodatno udobje znotraj doma. Ko gre za kontrolo temperature v različnih letnih časih, obstaja nekaj dejavnikov, ki delujejo neverjetno dobro. Kombinacija mineralne volne in večplastne izolacije izolacije je ena izmed njih. Poglejmo si to kombinacijo in premislimo, zakaj je tako učinkovita izolacijska rešitev.

Multifoil izolacija

Multifoil izolacija je eden najboljših načinov izoliranja streh, sten in tal. Ima tudi visoko toplotno vrednost - R 2.272. Na splošno ima 15 mm debeline enako izolacijsko učinkovitost kot 120 mm debela vlaknasta izolacija. To je zato, ker odbija – odseva - toploto nazaj v prostor, hkrati pa preprečuje vstop toplote v stavbo (npr. poleti). Namestitev večplastne izolacije je neverjetno preprosta in je sorazmerno dostopna tudi v primerjavi s klasičnimi izolacijskimi metodami.

Mineralna volna

Imenovana je tudi kamena volna; je »gosto« in visokokakovosten material, ki se uporablja za izolacijo, podoben pa je steklena volni. Z njo je lažje ravnati kot s stekleno volno, zlahka jo tudi režemo, da se prilega prostoru ob stenah ali strehi. Obdržala bo tudi obliko v daljšem časovnem obdobju, zato je ni treba pritrditi na stranske plošče ali na steno. Mineralna volna je torej dosti boljša izolacijska možnost kot steklena volna, vendar je dražja.

Rešitev

Ena od najučinkovitejših izolacijskih možnosti je uporaba mineralne volne v kombinaciji z večplastno izolacijo. Če je mineralna volna uporabljena kot samostojna izolacija, lahko daje U-vrednost le okoli 0,23. Ko pa dodamo še plast večplastne izolacije, se lahko ta U vrednost spremeni do okoli 0,18!

Zaključek

Obe izolaciji, mineralna volna in večplastna izolacija, lahko dostojno opravita nalogo izolacije sobe. Večplastna izolacija kot reflektivna površina zmanjšuje učinke in radiacijsko toploto, ki pride od sonca, medtem ko mineralna izolacija dobro izolira tla, stene in strehe na enak način kot steklena volna, le bolj učinkovito - solar heat gain 

Tudi če obstaja zračna reža, lahko mineralna volna in večplastna izolacija v kombinaciji med seboj zmanjšata vpliv solarne toplote v vročih poletnih mesecih in ohranjata notranjo toploto v zimskem času. Čeprav obstajajo in so na voljo še številne druge možnosti za učinkovito izoliranje, ne morete najti boljše od te kombinacije, zlasti glede stroškov, učinkovitosti in kontrole temperature skozi celo leto. Poleg tega vam bo ta kombinacija omogočila izolacijo vašega doma, medtem ko bo ostala v mejah U-vrednosti. Morda je najboljša prednost te kombinacije dejstvo, da je to prostorsko najučinkovitejša izolacijska rešitev.