Tri stvari, ki jih moramo razmisliti, ko gradimo energijsko učinkovit dom

Tri stvari, ki jih moramo razmisliti, ko gradimo energijsko učinkovit dom

sreda, 26. september 2018

Ne glede na to, ali gradite nov dom od začetka ali izvajate prenove na obstoječem premoženju, ne moremo zanikati, da prinaša vključevanje energetsko učinkovitih načrtovalskih načel v gradnje številne prednosti. Ne samo, da je takšen dom bolj trajnosten in boljši za planet, zmanjšanje porabe energije vam pomaga veliko prihraniti pri računu za električno energijo prihodnjih mesecih in letih. Niste prepričani, kje začeti? Predstavljamo tri ključne stvari, ki jih je potrebno upoštevati pri gradnji energetsko učinkovitega doma:

1. Investirajte v kakovostno izolacijo strehe, sten in tal.

Ocenjuje se, da približno 25 odstotkov toplote v neizolirani hiši izgine skozi streho – glede na neodvisno skupino Energy Saving Trust – vir: »Energy Saving Trust«. Glede na to je ena od najpreprostejših in najučinkovitejših stvari, ki jih lahko storite za drastično izboljšanje energetske učinkovitosti vašega doma, investiranje v kakovostno izolacijo in namestitev le-te na strateških lokacijah. Ker lahko zmanjšate toplotne izgube skozi stene, tla in streho, lahko vzdržujete udobno sobno temperaturo, ne da bi se zanašali na močne električne sisteme ogrevanja. Pri Globtrade Ljubljana d. o. o smo ponosni, da ponujamo vodilno multifolijsko izolacijo, ki ima lahko ključno vlogo pri vzdrževanju doma vaše družine, zmanjševanju stroškov električne energije in izboljšanju energetske učinkovitosti vašega doma.

2. Povečajte naravno toploto in svetlobo.

Še en odličen način za ustvarjanje energetsko učinkovitejšega doma je razmislek o tem, kako lahko kar najbolje izkoristite mati naravo. Če na primer gradite nov dom, je pomembno razmisliti o lokaciji in usmerjenosti vaše nepremičnine, tako da lahko sončne žarke uporabite za osvetlitev in ogrevanje vašega doma. Po drugi strani pa, če iščete večjo učinkovitost iz vašega obstoječega doma, razmislite o tem, kako vaše možnosti oblikovanja vplivajo na količino naravne sončne svetlobe, ki jo prejmejo vaši notranji prostori. Prestavljanje pohištva, obrezovanje bližnjih dreves in pravzaprav tudi kreativne postavitve ogledal – vse to so preprosti načini, kako lahko v svoje življenje prinesete več naravne svetlobe in toplote.

3. Naredite najboljše kar lahko, da odpravite prepih.

Veliko starejših nepremičnin je znanih po tem, da so prepišne, ker so slabo zatesnjene. Sčasoma se lahko v nekaterih delih vašega doma razvijejo majhne razpoke in luknje, še posebej okrog oken in vrat, ki ustvarjajo hladen vetrič, hkrati pa izhaja topel zrak. Kot si lahko predstavljate, je to katastrofalno za energetsko učinkovitost vašega doma! Dobra novica je, da je to običajno relativno preprosto vprašanje za relativno preprosto rešitev. Bodite pozorni na spoje in zračne odprtine vašega doma ter uporabite ustrezno tesnilno maso, da bi zaprli morebitne vrzeli. S tem, da bo vaš dom neprepusten za zrak kot je le mogoče, boste lahko bolje zmanjšali porabo energije in ohranjali nizke račune za energetiko.

 

Zgrajena iz 40 % recikliranih materialov in pričakovano življenjsko dobo več kot 50 let je naša večplastna izolacija izbira številka ena za vsakogar na trgu za visoko zmogljivo izolacijo. Pokličite nas že danes, na +386 40 710 189, da izveste še več!